Enter your keyword

Refractieve heelkunde

Brilvervangende heelkunde

Een refractie afwijking is een afwijking welke kan verholpen worden door bril of contactlenzen. Refractieve chirurgie zal dus de nood aan bril of contactlenzen beperken of zelfs volledig wegwerken. Uiteraard komen niet alle refractie afwijkingen en niet alle patiënten in aanmerking voor deze chirurgie. Om te beginnen moet het oog volgroeid zijn en dus komen kinderen niet in aanmerking. Tevens moet het oog gezond zijn zodat heel wat oogafwijkingen (bvb glaucoom) een contra indicatie vormen.

Om een refractieafwijking chirurgisch te corrigeren moet men het lichtbrekend vermogen van het oog corrigeren.Het binnenkomend licht wordt vooral gebroken ter hoogte van het hoornvlies en de lens. Dit zijn dan ook onze 2 aangrijpingspunten.

Voor bijziende ogen wordt het hoornvlies vlakker geslepen, voor verziende ogen krommer. Zo verandert de brekingssterkte van het hoornvlies, waardoor een scherp beeld op het netvlies kan gevormd worden. Een vooronderzoek bepaalt welke techniek het meest geschikt is voor uw afwijking.

Myopie:
in een bijziend oog komen de lichtstralen in focus voor het netvlies

myopie_0

Hypermetropie:
in een verziend oog komen de lichtstralen in focus achter het netvlies

hypermetropie-nlvzerziendheid

Om leesproblemen op te lossen wordt de eigen ooglens vervangen door een trifocaal implant.

Om afwijkingen veraf te corrigeren bestaan er verschillende technieken:
Femto Lasik en Smile
– Implanteerbare collameer lens: ICL
– Lensvervanging door middel van Femto Laser: FLACS

Vooronderzoek refractieve heelkunde:
Om een vooronderzoek af te spreken kan u terecht in onze Oogkliniek te Deurne.
Tijdens dit vooronderzoek wordt onder andere het hoornvlies gescand op alle mogelijke afwijkingen om te zien of uw oog in aanmerking komt voor heelkunde.
Meer informatie betreffende de vooronderzoeken kan je hier terugvinden: Vooronderzoeken refratieve heelkunde.

Zachte contactlenzen moeten 10 dagen op voorhand worden uitgelaten. Gelieve voor harde contactlenzen één van de refractieve assistentes te raadplegen: 03/320.50.20 of mail tanja.de.cauwer@azmonica.be

Poster - Zien zonder bril