Enter your keyword

Femto Lasik en Smile

Technieken om uw ogen te laseren. Reeds meer dan 20 jaar wordt Lasik toegepast in onze Oogkliniek.

Voor bijziende ogen wordt het hoornvlies vlakker geslepen, voor verziende ogen krommer. Zo verandert de brekingssterkte van het hoornvlies, waardoor een scherp beeld op het netvlies kan gevormd worden. Een vooronderzoek bepaalt welke techniek het meest geschikt is voor uw afwijking. Meer informatie over vooronderzoeken kan je hier terugvinden.

Verschillende laserbehandelingen van het hoornvlies zijn:
Femto LASIK – Smile – PRK

Met een laserbehandeling van het hoornvlies kan het grootste deel van de refractieafwijking gecorrigeerd worden:
– bijziende personen tot ongeveer -8 dioptrie
– verziende personen tot +3 dioptrie
– astigmatisme tot 5 dioptrie

Dit alles afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil.

Femto1

Femto LASIK
De allernieuwste femtosecond laser maakt eerst een ultradun hoornvliesflapje, dit door middel van infrarood lichtpulsen aan een snelheid van 1 quadriljoenste van een seconde. Het weefsel net onder het hoornvliesoppervlak wordt gesplitst met een nauwkeurigheid van 5 micron.
Na liften van het flapje wordt het hoornvlies bijgeslepen met de Excimer laser.
Deze ingreep is pijnloos en geeft een snelle recuperatie van het zicht.

flap1kopie
01

Smile (SMall Incision Lenticule Extraction)
De chirurg creëert een klein stukje hoornvliesweefsel (lentikel) en maakt een kleine incisie in het hoornvlies. Daarna verwijdert de chirurg het lentikel uit het hoornvlies via de kleine incisie. Door het lentikel weg te halen, verandert de vorm van het hoornvlies en bereik je de gewenste correctie.

Epilasik
Bij deze techniek wordt enkel een oppervlakkig laagje (het epitheel) van het hoornvlies losgemaakt en opengeklapt. Daarna wordt de laserbehandeling uitgevoerd zoals bij LASIK. Een contactlens zorgt na de behandeling voor een bescherming van het epitheelflapje tot alles genezen is. Deze techniek geeft even mooie visuele resultaten maar vergt een langere genezingstijd. We passen hem vooral toe bij dunnere hoornvliezen.

Prk
Hierbij wordt het oppervlakkig laagje van het hoornvlies losgemaakt en weggenomen. Dit laagje geneest vanzelf weer terug na enkele dagen. Het geeft dezelfde resultaten als de overige behandelingen, maar is iets lastiger in de beginperiode.

Leesproblemen
Supracor: Femto / excimer behandeling
Patiënten vanaf 45 à 50 jaar hebben problemen om te accommoderen, d.w.z. hun eigen lens kan moeilijker boller en platter worden en het focussen dichtbij wordt moeilijk. Een leesbril lost deze problemen op.

Voor een beperkt aantal patiënten is het mogelijk het hoornvlies multifocaal te slijpen en zowel voor ver als dichtbij een gefocuseerd beeld de bekomen.
Een uitgebreid vooronderzoek bepaalt wat mogelijk is voor elke individuele patiënt.

Wie komt in aanmerking?
Patiënten met een bijziendheid tot ongeveer -8.00 dioptrie. (afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil). Hogere myopie kan met een Implanteerbare Contactlens (ICL) gecorrigeerd. Patiënten met een verziendheid tot +3,50 dioptrie. (Grotere afwijkingen kunnen vaak behandeld worden met andere methode’s zoals ICL of Clear lens extraction). Patiënten met een astigmatisme tot 5 dioptrie. Natuurlijk moeten de andere parameters gemeten tijdens het vooronderzoek normaal zijn. De afwijking moet minstens een jaar stabiel zijn en de patiënt minstens 18 jaar oud.

Wie komt niet in aanmerking?
Mensen die enkel een leesbril nodig hebben en veraf prima zien. Hiervoor bestaan andere methodes. Een lui oog dat met geen enkele correctie goed kan zien, kan niet met lasik genezen worden. Voor sommige beroepen zijn refractieve ingrepen niet toegestaan. Je kan best op voorhand bij de medische keuringsdienst navragen welke oogbehandelingen zijn toegelaten. Sommige ziektes beïnvloeden de genezing: suikerziekte, rheuma, algemene aandoeningen. Bespreek dit zeker met uw chirurg op voorhand tijdens het vooronderzoek.

Hoe werkt de Femto laser?
De Femto laser werkt via het principe van de fotodisruptie: door middel van infrarood energie wordt een nauwzettend patroon van kleine, overlappende ruimtes juist onder het hoornvliesoppervlak gecreërd. De laser werkt aan een extreem hoge snelheid: 1 quadriljoenste van een seconde, 1 femtoseconde. Deze impulsen splitsen elke femtoseconde het hoornvliesmateriaal op moleculair niveau, zonder overdracht van hitte of impact op de omliggende weefsels. Duizenden van deze impulsen worden naast elkaar geplaatst. Terwijl de laser heen en weer beweegt over het oog wordt een flap gemaakt binnen het hoornvlies. De excimer laser slijpt dan bij lasik tenslotte de gewenste sterkte uit het hoornvlies.

Waarom een flap met Femto?
Tot op heden werden alle flapjes gemaakt met een machanisch microkeratoom: een klein schaaftoestel waarin een metalen mesje over en weer oscilleert en door een motortje wordt dit over het hoorvlies geschoven nadat het oog stevig vastgezogen wordt door een vacuümpomp. Nadeel van deze methode is dat er af en toe een vacuümverlies optreedt tijdens het maken van de flap en het resultaat is dan een incomplete snede, of onregelmatige flap. De laserbehandeling wordt dan ook stopgezet en op een later tijdstip op andere wijze afgewerkt. Ook het snijvlak is natuurlijk minder precies dan met een laser die op 5 micron nauwkeurig het weefsel snijdt. Tenslotte maakt de Femto laser een flap in het hoornvlies zonder externe snede en dus met minder kans op infectie en/of metaaldebris in de interface van de flap. Nochtans zijn de resultaten met een mechanisch microkeratoom zeer goed en werken we hier gedurende vele jaren met een hoge succesratio mee.
De Femtosecond laser technologie werkt dus veiliger met meer voorspelbare flapdiktes en homogeniciteit. Ook kunnen dunnere flapjes gemaakt worden om zo hogere myopie patiënten te kunnen behandelen. Wel is de behandeling met Femtosecond laser merkelijk duurder omdit dit hoogtechnologisch apparaat veel onderhoud vergt en er dure wegwerpmaterialen nodig zijn per ingreep.
Tijdens een vooronderzoek bespreken we de beste methode voor uw ogen.

Heb ik nooit meer een bril nodig na Lasik of Smile?
98% van de patiënten hebben geen vertecorrectie meer nodig na lasik. Bij ouder worden ontwikkelt iedereen ouderdomsgebonden verziendheid of presbyopie, waarvoor een leesbril nodig is.

Wordt een laserbehandeling terugbetaald door het ziekenfonds?
Een aantal mutualiteiten betalen een vast bedrag voor laseringrepen terug. Informeer je op voorhand bij je ziekenfonds. Sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien een tussenkomst voor refractieve heelkunde.

Kan de ingreep onder algemene verdoving?
Aangezien het belangrijk is het optisch middelpunt te kennen voor de behandeling moet de patiënt actief kunnen fixeren in een fixatielichtje. Daarom is deze behandeling enkel mogelijk onder verdoving met druppels. Andere behandelingen zijn echter wel mogelijk onder algemene verdoving (zoals ICL, implanteerbare contactlens) voor mensen die een lokale verdoving echt niet zien zitten.

Hoe verloopt een lasikingreep?
Het oog wordt verdoofd met druppels zodat de ingreep pijnloos verloopt. Na installatie op het bed van de laser wordt het oog afgedekt met een steriel doekje. Er komt een veertje tussen de oogleden die het oog openhoudt tijdens de behandeling. Het hoornvliesflapje wordt gemaakt met behulp van de Femto laser. Wanneer het flapje is gemaakt wordt de patiënt onder de excimer laser gepositioneerd. De irisscan herkent het oog en de software van de behandeling wordt ingeladen in het toestel. Na centrering van de behandeling wordt het flapje omgeklapt en en het oog gelaserd. Terug spoelen met water en de ingreep is voorbij. De operatie zelf duurt ongeveer een kwartier per oog.

Hoe hecht de flap zich vast?
Aan de binnenzijde van het hoornvlies bevindt zich een soort vochtpomp die het flapje na enkele minuten vast zuigt om het de eerste uren op z’n plaats te houden. Het epitheel, het bovenste laagje van het hoornvlies, groeit na enkele dagen toe om een sterkere hechting te verzekeren.

lasik

 

Wat als ik beweeg tijdens de ingreep?
Tijdens de behandeling volgt de laser het oog bij kleine, snelle oogbewegingen met ultrasnelle camera’s: het actieve eyetracking systeem. Bij grotere bewegingen van het oog stopt de laser, wordt het oog opnieuw in de juiste positie gebracht en gaat de behandeling verder.

Worden beide ogen tegelijkertijd behandeld?

In principe wel. Natuurlijk wordt het tweede oog niet behandeld als er een probleem zou zijn met het eerst behandelde oog.

Hoelang ben ik werkonbekwaam na een laser?
Afhankelijk van uw beroep zal u 2 tot 3 dagen werkonbekwaam zijn.

Wanneer mag ik sporten na de ingreep?
Zwemmen mag je zeker niet de eerste 2 weken voor infectie gevaar. Ook risicosporten zijn de eerste weken af te raden.

Mag ik make-up gebruiken?
Voor de ingreep moet je de make-up heel goed verwijderen, alsook wimperextensions. Nadien is het aangeraden zeker een maand te wachten (het démaquilleren is de gevaarlijke handeling om de flap te beschadigen). Vele patiënten laten op voorhand permanente eyeliner aanbrengen.

Welke zijn de mogelijke verwikkelingen tijdens de ingreep?
Plooitjes in de flap kunnen het contrast verminderen.
Een ontstekingsreactie tussen flap en behandeld laserbed kan het zicht verminderen en moet met intensieve cortisonedruppels behandeld worden (daarom wordt een controle voorzien dag 5 of 6 na de ingreep).

Over- en ondercorrecties
Over en ondercorrectie kan voorkomen ongeacht de grootte van de afwijking. Bij ongeveer 1% van de patiënten moet een kleine bijcorrectie gebeuren.

Welke zijn de mogelijke verwikkelingen kort na de ingreep?`
Wrijven in het oog de eerste dagen kan het flapje verplaatsen. Infectiegevaar wordt preventief behandeld met antibioticadruppels net voor en 5 dagen na de ingreep.
Epitheliale ingroei.
Het epitheel is het bovenste laagje van het hoornvlies. Tijdens de laser wordt dit laagje bewaard, maar tijdens de genezingsfase kunnen een aantal cellen onder de flap doorgroeien. Dit komt voor bij 1 op 5000 behandelingen.

Welke zijn de mogelijke verwikkelingen op lange termijn?
Lasik wordt bij ons uitgevoerd sinds 1997. Tot nu toe hebben we nog geen nadelen op lange termijn gemerkt.

Is het resultaat blijvend?
Het bijslijpen van het hoornvlies is een uiterst precieze ingreep met blijvend resultaat in het overgrote deel van onze patiënten. Er zijn echter wel andere redenen waarom een oog kan veranderen na een aantal jaren zoals bv. het optreden van cataract of staar. Gelukkig zijn hiervoor andere oplossingen mogelijk.

Wat zijn de meest voorkomende neveneffecten van een laseringreep?
Sommige patiënten klagen van een verlies van contrast na de ingreep. Met de huidige software waarmee hogere aberraties in het oog worden mee behandeld komt deze klacht bijna niet meer voor. Ook de behandelde optische zone is veel groter dan met de eerste toestellen op de markt. Sommige patiënten ondervinden halovorming (kringen rond lichten), dit vooral de eerste dagen na de ingreep.
Droge ogen storen de eerste maanden meer. Kunstmatige tranen geven meestal een goede oplossing voor dit probleem.