Enter your keyword

Flacs

Femto Laser Lensvervanging

Lensvervangende heelkunde heeft als doel niet enkel het vertezicht te corrigeren maar na een trifocaal implant ook de leesbril overbodig te maken. Hiervoor wordt de lens verwijderd met behulp van de femtolaser en wordt een trifocale lens geïmplanteerd.

FLACS (Femto Laser Cataract Surgery) is een technologie waarbij een lensvervanging met de laser wordt uitgevoerd.

De Femto Laser wordt reeds enkele jaren gebruikt bij refractieve behandelingen van het hoornvlies om bij- en verziendheid te behandelen. De Femto Laser werkt met infrarood laserenergie. Aan een extreem hoge snelheid (1 puls per femtoseconde of 1 quadriljoenste van een seconde) worden kleine ruimtes gemaakt in het weefsel dat wordt behandeld. Deze nauwkeurige laserpulsen splitsen elke femtoseconde materiaal op moleculair niveau zonder warmte te ontwikkelen of de omliggende weefsels te raken. Zo worden eerst de insneden in het hoornvlies gemaakt, al dan niet met een correctie van astigmatisme (krommingsafwijkingen van het hoornvlies). Daarna wordt het voorste lenskapsel uiterst precies en gecentreerd opengemaakt waarna de laser de lens in kleine fragmentjes snijdt. Na de laserprocedure worden de lensresten uitgespoeld en een lensimplant door de kleine opening van de cornea op zijn plaats gebracht.

Voordelen van de Femto Laser Phako:
– De laser werkt in het oog zonder een opening te maken, waardoor er dus veel minder kans op infectie is
– Aangezien het toestel met een nauwkeurigheid werkt van 5 micron kunnen de insneden en de lensverbrijzeling veel preciezer gemaakt worden
– Het oog wordt tijdens de ingreep gevolgd met een live OCT-beeld: een Optical Coherence Tomography echograaf visualiseert tijdens de ingreep wat de laser aan het doen is en kan zo desgewenst door de chirurg bijgepast worden.

De behandeling gebeurt onder druppelverdoving en vindt plaats in de operatiezaal van de oogkliniek (AZ Monica, Deurne). Strikt steriele omstandigheden maken deze ingreep veilig waardoor de kans op infecties aanzienlijk verkleint. Helaas bestaat nog geen RIZIV vergoeding voor deze dure apparatuur. Uw behandelend oogarts zal u een prijsraming bezorgen voor de ingreep.

Premium lensimplanten:

Monofocale lens
De monofocale lens biedt één focusafstand, dat wil zeggen dat de patiënt na de operatie goed met het oog kan zien vanop één enkele afstand. Deze lens is zeer geschikt voor personen die er geen problemen mee hebben een bril te dragen of die aan één of aan twee ogen een afwijking hebben.

Bifocale lens
De bifocale intraoculaire lens scheidt het licht in twee verschillende focuspunten, één voor het verzicht en het andere voor het dichtbij zicht.
De lens corrigeert dus zowel het zicht van dichtbij als van veraf, maar biedt een beperkt intermediair zicht. Deze laatste functie is echter belangrijk voor talloze activiteiten in het dagelijks leven, zoals werken achter de computer, koken of een sleutel in het sleutelgat steken.
Met dit type lens wordt slechts een zeer geringe hoeveelheid licht gebruikt om de tussenafstanden waar te nemen. Als gevolg is de kwaliteit van het gezichtsvermogen wat minder wanneer voorwerpen verder dan een armlengte van u zijn verwijderd (de middellange afstanden).
Daarom kan het nodig zijn een extra bril te dragen voor bepaalde activiteiten, zoals het werken achter de computer. Hoewel u met de lens goed kunt zien vanop korte afstand (32 tot 39 cm), kan de zichtkwaliteit van dichtbij verschillen overeenkomstig de verlichting. Er wordt geadviseerd om, indien nodig, voor het lezen een extra lamp te gebruiken.

 

Trifocale lens
De trifocale intraoculaire lens beschikt over 3 verschillende focuspunten en is daarom niet alleen ontworpen om goed te kunnen zien van veraf en van dichtbij (40 cm), maar ook vanop een tussenafstand (60-70 cm). Deze tussenafstand wordt steeds belangrijker voor het werken met een computer, tablet of smartphone.
De trifocale intraoculaire lens is een oplossing voor patiënten met cataract die geen bril meer willen dragen, maar ook voor jongere patiënten met verziendheid die een beroep hebben waarbij ze veel achter een computer of tablet werken.
Behalve dat met de trifocale lens cataract of verziendheid wordt behandeld, kan met deze lens ook astigmatisme, myopie (bijziendheid) of hypermetropie (verziendheid) worden gecorrigeerd via één enkele ingreep. Hierna hoeft de patiënt geen bril meer te dragen.
De trifocale intraoculaire lens biedt optimaal zicht vanop alle afstanden, ongeacht uw activiteiten.

Femto1