Enter your keyword

Low vision

Een oplossing zoeken voor slechtziende patiënten

Tijdens het low vision onderzoek wordt getracht een oplossing te vinden voor slechtziende patiënten. Lezen, knutselen, personen herkennen, TV kijken lukt zeer moeilijk. Afhankelijk van het probleem wordt er samen met de patiënt gezocht naar de meest aangewezen hulpmiddelen, rekening houdend met zijn/haar specifieke mogelijkheden en beperkingen. Indien u op een consultatie Low Vision komt, kunt u best al uw brillen en/of loepen meebrengen.

Hieronder geven we een kort overzicht van hulpmiddelen die regelmatig worden voorgeschreven:

Handloep
Deze loepen worden in de hand en op een vaste afstand van de tekst gehouden afhankelijk van de vergroting. Ze kunnen tot ongeveer 12 maal vergroten en worden al of niet met verlichting geleverd. Hoe sterker de vergroting hoe kleiner het gezichtsveld en hoe korter de leesafstand.

Standloep
Deze loepen worden op de tekst gezet. Ze kunnen tot 20 maal vergroten en worden al of niet met verlichting geleverd. Hoe sterker de vergroting hoe kleiner het gezichtsveld en hoe korter de leesafstand. Onder deze loepen kan er meestal ook geschreven worden.

Loepebril
Deze speciale brillen hebben anders dan een gewone leesbril een vergrotend effect. De bril kan tot maximaal 4 maal vergroten. Het voordeel van deze brillen is dat de slechtziende zijn handen vrij heeft om te lezen en/of te handwerken. De leesafstand is kleiner, het gezichtsveld blijft vrij groot.

Visoletloep
Deze loep wordt meestal gebruikt in combinatie met een leesbril. Ze is handig in gebruik omdat ze zo compact is en omdat ze rechtstreeks op de te vergrote tekst wordt gezet. Ideaal voor jonge kinderen en volwassenen die een kleine vergroting nodig hebben (maximum 2.2 maal). Handloep met een ingebouwde camera. Deze handloep met een ingebouwde camera kan op elke televisie worden aangesloten en zo een vergroting tot 17.5 maal bieden. Ze kan ook als gewone loep gebruikt worden, ze vergroot dan tot 3 maal.

TV-leesloep
Voor patiënten bij wie de gewone hulpmiddelen niet meer volstaan, is er de TV-leesloep. Deze kan vergroten tot 60 maal en kan al of niet in combinatie met een computer worden gebruikt.
Telescopische kijker/bril

Deze “verrekijkers” vergroten het beeld op afstand tot 8 maal. Ze kunnen voor één of beide ogen gebruikt worden en bestaan als handkijker of worden in de bril gemonteerd. Hiermee kan men op straat teksten of cijfers lezen en TV kijken. Men kan er niet mee rondlopen. Hoe sterker de vergroting, hoe kleiner het gezichtsveld.

Filterglazen
Filterglazen worden gebruikt om het contrast te vergroten en de lichtschuwheid te verminderen. Ze gaan van geel tot rood en worden meestal donkerder in de zon.

Verlichting
Een goede verlichting is immers onmisbaar voor het lezen, deze bureaulamp met een PL 11 watt spaarlamp (koud, wil licht) biedt het beste contrast tijdens het lezen. Ze wordt dikwijls aanbevolen in combinatie met een ander hulpmiddel.

Nuttige sites:
www.vlafo.be
www.kimbols.be/blindsupport
www.kimbols.be
www.vebes.be
www.liguebraille.be/nl
www.kmbsvzw.be
www.blindenzorglichtenliefde.be