Enter your keyword

Ooglidcorrecties

Behandelingen en info

Behandeling van dermatochalasis

Dermatochalasis bestaat uit een ontsierende huidplooi en zwelling van het boven- of onderooglid door leeftijdsgebonden uitzetting en verdunning van de huid en pezen van het aangezicht, en uitpuilen van vetloges onder de huid van de oogleden. De enige behandeling hiervan is heelkundig. Hierbij wordt een teveel aan huid en eventueel vet verwijderd. In het bovenooglid wordt, na zorgvuldige aftekenen, de overtollige huid weggenomen alsook spier en vetweefsel indien noodzakelijk. De insnede wordt gemaakt in de huidplooi waardoor het litteken nagenoeg onzichtbaar is. Het onderooglid wordt ingesneden ofwel in de huid onder de wimpers, ofwel langs de binnenzijde van het ooglid om van daaruit de overtollige vetloges te verwijderen. De ingreep gebeurt meestal ambulant en onder plaatselijke verdoving.

Onmiddellijke postoperatieve gevolgen:
Bloeding en zwelling van de oogleden, slecht sluiten van de oogleden, tijdelijk veranderde gezichtsscherpte. Deze ongemakken zijn reeds na 7 à 10 dagen grotendeels voorbij doch een lichte zwelling kan meerdere weken aanhouden.

De nabehandeling:
bestaat uit kunsttranen, antibiotische oogzalf en ijskompressen.

Het resultaat:
is goed en kan een spectaculaire verjonging van de blik en het aangezicht bekomen, doch rimpels en kleurveranderingen van het ooglid worden hiermee niet behandeld. Het litteken geneest snel en wordt bijna onzichtbaar. Sommige imperfecties kunnen zelfs bij een goed uitgevoerde ingreep blijven bestaan.
Het resultaat van de ingreep is ook langdurig, hoewel de natuurlijke veroudering van het aangezicht voortgaat is een revisie meestal niet voor 10 jaar noodzakelijk.

Complicaties:
Ernstige complicaties zijn zeer uitzonderlijk, zo kan een uitgebreide bloeding met druk op de oogzenuw gezichtsverlies met zich meebrengen, ook malpositie van het ooglid zoals ectropion (het naar buiten kantelen van het ooglid), rond oog, of lagophthalmie (onvolledig sluiten van het oog) zijn mogelijk. Doch een uitgebreid vooronderzoek door uw oogarts , een goed gestelde indicatie en een juist gedoseerde chirurgie kunnen deze complicaties vermeden worden.

derm_01
derm_02
derm_03

De behandeling van ptose van het bovenooglid

Ptose
is het doorhangen van een of beide bovenoogleden, waardoor het zicht of het gezichtsveld beperkt wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben: neurogeen ( zenuw probleem), musculair (spierzwakte) of mechanisch ( vb na een ongeval).bDe afwijking kan ook aangeboren zijn

Het doel
van de behandeling is zowel esthetisch als functioneel.

Operatietechniek
De ingreep gebeurt meestal onder locale anesthesie en in daghospitalisatie (bij kinderen echter altijd onder algemene anesthesie). De keuze van de operatietechniek is afhankelijk van de oorzaak en van de resterende functie van de spier:
– ofwel wordt de levatorspier zelf geopereerd, langs een insnede in de lidplooi
– ofwel wordt er een suspensie ( ophanging)toegepast van het ooglid aan de frontale spier, hiervoor wordt ofwel synthetisch materiaal gebruikt ofwel een stuk pees in het been boven de knie gepreleveerd. Kinderen worden meestal geopereerd rond de leeftijd van 4 j of vroeger indien de visuele ontwikkeling in het gedrang is.

derm_05

Onmiddellijk postoperatieve
gevolgen zijn oedeem en bloedingen, alsook een onvolledig sluiten van het oog vooral ‘s nachts. 7 tot 10 dagen na de ingreep zijn deze reeds grotendeels geresobeerd

Het resultaat
Is meestal zeer bevredigend voor de patiënt. Het resultaat is vrij snel zichtbaar en de littekens verstrijken na enkele weken. Er persisteert meestal wel een asymmetrie die vooral door de omgeving wordt opgemerkt. De asymmetrie is vooral bij blik naar beneden en komt des te meer voor wanneer slechts 1 kant geopereerd werd. In 20% van de gevallen is een heringreep noodzakelijk.

Complicaties:
overcorrectie, ondercorrectie, abnormale contour van het bovenooglid.

Ooglidafwijking

Andere redenen om een ooglid te opereren zijn:

een malpositie van een ooglid
Zo kan een ooglidrand naar binnen of naar buiten gekanteld worden. Dit noemen we respectievelijk entropion of ectropion. Dit kan een chronische irritatie en of getraan van het oog veroorzaken.

 

een tumor van het ooglid
derm_04

storende positie van de wimpers

Botulinetoxine

Cosmetisch gebruik van botulinetoxine in het aangezicht
Botuline toxine is een neurotoxine geproduceerd door een bacterie. Dit toxine werkt spierverlammend, doch is zeer veilig in de klinisch gebruikte dosering. Haar werking is volledig reversiebel. In de geneeskunde wordt het gebruikt om overwerkende spieren tot rust te brengen. Zo heeft het nu ook zijn indicatie gevonden als esthetische behandeling. Door verdunnen van de huid gaan de mimiekspieren rimpels veroorzaken. U heeft wellicht al opgemerkt dat lachen, bezorgd of boos kijken uw rimpels duidelijker maken. Maar ook bezorgd of moe of angstig zijn kan onwillekeurig contracties van de spieren in ons aangezicht veroorzaken die dan ook deze gemoedstoestand zichtbaar maken. Door het plaatselijk behandelen van spiergroepen in het aangezicht kan men deze expressierimpels verstrijken. Drie grote groepen van spieren worden behandeld: de voorhoofdrimpels, de kraaiepoten, de glabellaire (booskijkrimpels tussen de wenkbrauwen). Andere expressierimpels rond de mond kunnen eventueel ook behandeld worden.

Hoe wordt het Toxine toegediend?
Best kan u zich naar ons begeven met een goed gereinigd en ontschminkt aangezicht. U wordt in halfliggende of zittende houding geïnstalleerd. De dokter markeert de te behandelen spieren, de huid wordt dan ontsmet. Door middel van een inspuiting met een zeer fijn naaldje wordt elke spier afzonderlijk ingespoten. Dit betekent 3 tot 7 prikjes per spiergroep. Deze inspuitingen zijn niet pijnlijk. Na enkele minuutjes mag u de oogkliniek verlaten. U wordt aangeraden niet te gaan liggen gedurende de eerste 3 uur na de behandeling.

Hoelang werkt deze behandeling?
Na 1 a 2 dagen kan u het effect van de behandeling reeds zien. Na 14 dagen is de maximale werking waar te nemen. De totale werkingsduur is 3 tot 6 maanden. Eenzelfde spiergroep zou slechts 1 maal om de 4 maanden mogen behandeld worden. Dit betekent niet dat een bijkomende correctie binnen deze periode niet mag worden toegediend. Studies tonen aan dat het behandelingsinterval na een 3-tal behandelingen toeneemt.

Zijn er risico’s?
Botulinetoxine wordt reeds meer dan 15 jaar in de geneeskunde gebruikt. Geen enkele toxiciteit werd tot heden met de gehanteerde dosissen vastgesteld. Het onmiddellijke risico is dit van een bloeding. Dit verdwijnt uiteraard na enkele dagen. De kans dat het product in een andere spiergroep doorsijpelt is klein doch reëel waardoor u tijdelijk bv. een asymmetrie in uw aangezicht kan vertonen, een laagstand van een ooglid of van een wenkbrauw. Rond de mond zijn de risico’ s op mimiek asymmetrieën groter. Hoe dan ook, alle nevenwerkingen zijn tijdelijk en volledig omkeerbaar, soms kunnen zij opgevangen worden door een bijkomende spiergroep te behandelen.

Praktisch
Bij een eerste consult wordt besproken wat de behandeling u persoonlijk kan bieden en wat u ervan kan verwachten. Afhankelijk van de hoeveelheid nodig voor de behandeling kan aan u al een approximatieve kostprijs voor de behandeling worden meegedeeld.

derm_06