Enter your keyword

Optical Coherence Tomografie

(OCT)

Bij dit onderzoek maakt men gebruik van lichtgolven om 2 en 3 dimensionele coupes van de retina en de oogzenuw te maken. Door gebruik te maken van het verschil in snelheid waarmee lichtgolven zich doorheen weefsels verplaatsen en worden teruggekaatst worden scans gecreëerd waarbij de dikte en de weefselsamenstelling kunnen berekend worden.
Het verschil met een echografie is dat hier lichtgolven gebruikt worden in plaats van geluidsgolven waardoor fijnere coupes mogelijk zijn. Intussen zijn we al aan de 3de generatie toestellen . We gebruiken nu vooral de Spectral Domain OCT in plaats van de Time Domain OCT.

oct toestel heidelberg
Hier ziet u TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent) en patiënt tijdens een OCT-onderzoek.

Met de nieuwere toestellen is een nog veel hogere resolutie mogelijk en kunnen veel meer en veel sneller coupes gemaakt worden. Dit maakt het mogelijk om de verschillende lagen van het netvlies in detail te onderscheiden en pathologische vochtopstapelingen in het netvlies te identificeren.

Dit onderzoek is zeer geschikt voor het opsporen en documenteren van: maculair oedeem bij diabetespatiënten, tractie op de retina en de macula, een beginnend maculair gaatje, …
Het is intussen een onontbeerlijk onderzoek geworden bij de opvolging en behandeling van leeftijdsgebonden maculadegeneraties. Tevens is het geschikt om bij glaucoompatiënten de dikte van de oogzenuwvezellaag op te meten.

Het onderzoek is voor de patiënt helemaal niet vervelend of pijnlijk. Voor goede opnames dient de pupil soms verwijd te worden met dilaterende oogdruppels waardoor het zicht gedurende enkele uren wat waziger blijft. U rijdt in dit geval best niet zelf met de wagen en het dragen van een zonnebril is aan te raden. Tijdens de opnames kijkt de patiënt in een camera met een zacht, niet verblindend licht.

De scans worden digitaal opgeslagen in een database. Met aangepaste software kan men de scans van verschillende data vergelijken en alzo de evolutie beoordelen.

Hieronder enkele voorbeelden van OCT-scans:

OCT nle macula
Beeld van een ‘normale’ macula

diab retinopathie voor injectie OCT
Beeld van diabetische retinopathie vòòr injectie

diab retinopathie na injectie OCT
Beeld van diabetische retinopathie na injectie

 

OCT3dmaculairebloeding
3D-beeld van een maculaire bloeding