Enter your keyword

Traanwegchirurgie

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken waarom het oog teveel tranen kan aanmaken.

Oorzaken:
Er zijn heel wat oorzaken voor getraan. Een oog kan teveel tranen aanmaken omdat het geprikkeld is door bijvoorbeeld een allergie, door een krassend vreemd voorwerp of door een infectie. Een oog kan ook tranen ten gevolge van een probleem van de oogleden: slecht functionerende talgkliertjes of een ooglid dat slecht aansluit op de oogbol (een ectropion). Ten slotte kan een oog ook tranen ten gevolge van een vernauwing / of het slecht functioneren van de traanpuntjes, de horizontale traankanaaltjes, de traanzak of het kanaal tussen traanzak en neus:

Heelkundige behandeling:
Is het getraan het gevolg van een slecht gepositioneerd of slecht functionerend ooglid, dan is ooglidchirurgie aangewezen. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd in daghospitalisatie onder lokale anesthesie. Een hyperlaxiteit van het bindvlies wordt behandeld door een plastie van de conjunctiva, eveneens onder lokale anesthesie en in daghospitalisatie. Bij een vernauwing van de traanpuntjes worden deze verwijd door plugs, of door een plastie van de traanpuntjes. Dit hangt af van de ernst van de vernauwing. Een vernauwing van de horizontale canaliculi kan gedilateerd worden door mono- of bicanalicilaire stents. Deze ingreep wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie en in daghospitalisatie. De sonde wordt na enkele weken of maanden poliklinisch verwijderd. Mogelijke complicaties: vroegtijdig verlies van de sonde, uitrekken van detraanpuntjes. Ze komen zelden voor.

Een vernauwing van de traanzak en/of van het kanaal tussen de traanzak en de neus vereist een dacryocystorhinostomie. Hierbij wordt een passage gemaakt tussen de traanzak en de neusholte. Via een insnede in de huid wordt een verbinding gemaakt tussen de traanzak en het neusslijmvlies. Tijdens deze ingreep wordt een botluik gemaakt van ongeveer 2 cm2 in de neusflank. De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie en in daghospitalisatie.

Als er complicaties zijn, zijn ze lokaal:
– Een neusbloeding vereist soms een tamponage van de neus en/of een verlenging van de daghospitalisatie.
– Lokale infecties zijn zeer zeldzaam en meestal weinig ernstig. Ze vereisen een behandeling met antibiotica.
– Bij hevig snuiten kan lucht verschijnen onder de huid.
– Er kan bij bepaalde huidtypes een keloïd optreden op het litteken van de huid. Dit wordt behandeld met applicatie van een siliconegel op het litteken gedurende enkele maanden, soms is een heelkundige correctie hiervan aangewezen.

Een ernstige stenose van de horizontale traankanaaltjes wordt behandeld met een lagodacryorhinostomie. Dit bestaat uit het plaatsen van een tube van Jones in pyrexglas tussen de ooghoek en de neusholte. Met een endoscopische techniek wordt de pyrex tube onder de huid geïmplanteerd. De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie en in daghospitalisatie.
Complicaties zijn meer frequent. Naast de complicaties van de dacryocystorhinostomie komen ook voor: verstopping van de Jones tube door secreties, verplaatsing van de tube, granuloomvorming van de conjunctiva rond de tube.

Traanweg1
Traanweg2
Traanweg3
Traanweg4
Traanweg5